top of page
  • Forfatters billedeAshraf T.E

Foam roller


Foam rolling er blevet populært de seneste år, hvor man ser mange forskellige personer både i fitnesscenteret, men også på sociale medier såsom Youtube og Instagram anvende dem.


Mange (og dem som reklamerer for foam rolling også) har den tanke at foam rolling kan:

•Nedbryder arvæv

•Øger perfomance

•Hurtigere recovery

•Øget fleksibilitet

•Reducere muskeltræthed og ømhed


Man kan finde nogle, der foamroller før træning, efter træning eller begge dele. Nogle årsager til hvorfor foamrolling er blevet populært kan være at det er billigt, nemt, ikke så tidskrævende og kan minde lidt om massage.


Overall viser en meta-analyse(en samling af alle studier) fra 2019 på 21 studier omkring foamrolling at effekten af foamrolling er rimelig lille og nærmest ubrugelig. Den er primært relevant for top eliteatleter hvor man så en øget sprintperfomance på 0,7%. Så få procenter kan være vigtige for toppen, men for den almindelig fitness person, som skal løbe en lille tur på løbebåndet, er det nok ikke så vigtigt igen.


Studiet viser også en kortvarig effekt på fleksibiliteten, men ikke en som varer ved, og vil du øge din mobilitet/fleksibilitet er der andre og bedre metoder.


Hvad foamrolling var rigtig godt til var at påvirke den enkelte persons tanker omkring muskelømhed og træthed, hvilket kan skyldes noget psykologisk samt hormonelt og smertetilvending/overdøvning af smertereceptorer grundet tryk.

Så har man tid og overskud kan man udføre foamrolling, hvis man synes det er fedt og har en subjektiv god fornemmelse af det.


Men kigger man på det fra et videnskabeligt syn, er det ikke tæt på at være essentielt for den almene person, som bare skal ned og styrketræne, og hader man det, har man nu et argument for, at det ikke er nødvendigt

26 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page